Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KépTE MÁR NAGY VAGY- kösd be magad!” akcióprogram
 
A gyermeknek akkor kötelező használni a biztonsági övet, ha a következő feltételek egyike teljesül:
  • gyerek betölti a nyolc évet;
  • gyermek súlya 36 kg, vagy
  • gyermek 145 cm magas.
 

 

A passzív biztonsági eszközök (alapvetően a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszer) használata kiemelten fontos területe a tragédiák és a sérülések megelőzésének, mert alkalmazásuk által a halálos, valamint a súlyos sérülések kialakulásának kockázata jelentősen csökken. Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon 2007-ben, a személygépkocsiban utazó, s közúti baleset következtében életét vesztő 555 személy nem kevesebb, mint 55 %-a (!), azaz 306 fő mellőzte a biztonsági öv használatát. 
 
Magyarországon az övhasználat alakulása

 

Hazánkban a biztonsági öv használati aránya sajnálatos módon még nem éri el a kívánatos szintet, de az kétségtelen tény, hogy 1999 óta folyamatosan nő azok száma, akik becsatolják a biztonsági övüket. Az öv-használat mértéke az elmúlt években növekedett ugyan, de még mindig elmarad a legjobb magyar értékek mögött is. (Magyarországon 1993-ban a személygépkocsik első ülésein utazók 75,5%-a csatolta be biztonsági övét. 2008-ban ez az arány közel 70% volt.) A személygépkocsik hátsó ülésein 41% volt a biztonsági övet viselők aránya.
 
A TE MÁR NAGY VAGY- kösd be magad!” program célja a tudatosság növelése, a biztonsági övek helyes és kötelező használatában.
A program magában foglalja a képzést az együttműködő partnerek munkatársai részére  valamint a tájékoztató anyagok eljuttatását a szülők, gyermekek és a gondozók részére.  
Oktatócsomag elemei:
  •  a statisztikai adatokat feldolgozó kiadványok
  • matricák,
  • színező füzetek
  • a gyermekek számára készült oktató anyagok is (mese-képregény DVD, CD)
 

Lap tetejére