Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Légzsákok kvíz megoldása    
 
1. A légzsákok csak kiegészítik a biztonsági öveket
 
Igaz
A biztonsági övet be kell kapcsolni, mert a vezető előrelendülő teste szembetalálkozhat a vele szemben mintegy 300 km/óra sebességgel nyíló légzsákkal. Csak becsatolt biztonsági övvel együtt nyújt hatékony védelmet a légzsák.
 
2. Légzsákkal ki tudja védeni a legtöbb típusú ütközést
 
Hamis
 
Az oldalirányú ütközésekkel szemben az oldallégzsákok nyújtanak védelmet. Az utasbiztonság kérdésére sokat adó gyártók különféle megoldásokat vonultattak fel az oldallégzsákok elhelyezésére. Egyes gyártók az ülésekbeépítetik a kioldószerkezetet és a légzsákot, mások pedig  az ajtóba építik a berendezést. Előbbi előnye, hogy a vezető felől nyílik, azaz ebben az esetben van a legtöbb idő a felfújt állapot elérésére. Az oldallégzsák kicsi, mindössze 12 liter térfogatú, mivel ennél nagyobb párna szerencsétlen kilövése már belső sérüléseket okozhatna.
 
3. A légzsákokat úgy tervezték, hogy csak egyszer kell őket beépíteni
 
Hamis
Kevesen veszik tudomásul, pedig általában minden autó kezelési útmutatójában szerepel, hogy az autóba szerelt légzsákokat, azok biztonságos működése érdekében, átlagosan nyolcévente cserélni kell. Ez drága mulatság, de életeket menthet.
 
4. A csecsemő biztonságban van egy a hátsó ülések felé néző biztonsági ülésben, megvédi a légzsák
 
Hamis
Amikor csak lehet, helyezzük a gyermekülést a hátsó ülésre, ez a legbiztonságosabb pont. Menetiránnyal szemben elhelyezkedő ülést soha ne rakjunk az utasülésre, mert a kirobbanó légzsák ripityára töri a gyerek csigolyáit. Ha a hátsó ülés foglalt, vagy nincs, csak menetiránnyal egyező állású ülést használjunk, és az anyósülést toljuk maximális mértékben hátra. Mikor a gyerekülést már kinőtte, de a normális biztonsági övhöz még nem elég magas, ülésmagasító használata javallott, az utasülés hátratolása mellett.
 
5. A légzsákok több embert ölnek meg, mint ahányat megmentenek
 
Hamis
A statisztikák szerint az autókban elhelyezett életmentő szerkezetek közül a biztonsági öv áll az első helyen 50 százalékos hatásfokkal, ezt követi a légzsák 20 százalékkal. Ezek aktiválódása esetén 70 százalékkal több az esély egy esetleges súlyos baleset következményeinek mérséklésére, mint mindenféle védelem nélkül.
 

Lap tetejére